„KUŽIŲ DAINA“ SUJUNGĖ KELIAS KARTAS

 

Akimirkos iš renginio Čia žydriausias pasauly dangus

http://photopeach.com/album/hht9ka

 

 

Kužių lopšelio-darželio „Vyturėlis“

Vyresn. auklėtoja A. Žukauskienė

 

2015-ieji  Lietuvos etnografinių regionų metai. Ta proga dvi  Kužių  miestelio kaimynų – bibliotekos ir lopšelio-darželio „Vyturėlis“- atstovės : vyresn. bibliotekininkė Nijolė Viktoravičienė ir  vyresn. auklėtoja Audronė Žukauskienė, pakvietė  kužiškius į nuotaikingą renginį „Čia žydriausias pasauly dangus“.

Renginyje taip pat dalyvavo Šiaulių raj. vicemeras Antanas Bezaras bei Kužių miestelio įstaigų vadovai: seniūnė Jolanda Rudavičienė, lopšelio –darželio „Vyturėlis“ direktorė Aurelija Kasperukienė, gimnazijos direktorė Roma Meinoriūtė, bendruomenės pirmininkas Kęstutis Petrauskas, sugebantys  žmones suburti, sutelkti ne tik bendram darbui  bet ir šventei.

Šventę pradėjo mažieji kužiškiai – lopšelio- darželio „Vyturėlis“ „Boružiukų“ grupės ugdytiniai, kurie deklamavo eilėraštukus, dainavo daineles apie Tėvynę, šoko liaudies ratelius. O Kužių poetės, daug  metų vadovavusios  Kužių lopšeliui-darželiui,  Jolantos Anglickaitės –Šleževičienės parašytą „Kužių dainą“ vaikai ne tik deklamavo, dainavo , bet ir pavertė savo piešiniais. Eilėraštis tapo raiškaus žodžio, muzikos ir dailės sinteze.  Muzikos bendraautorius Jonas Barkauskas  šventės dalyviams priminė, kaip gimė melodija šiai dainai.

Labiausiai šventės svečius nudžiugino vaikučių pristatyta video projekcija „Čia žydriausias pasauly dangus, Ringuvos atsispindi upely“. ,,Boružiukai“ vykdydami ugdomąjį  projektą „Mūsų darželis – Kužių miestely“ stengiasi pažinti savo miestelį: susipažino su miestelio istorija, daug keliauja po miestelį, aplanko jame dirbančius žmones, ir visa tai, nuotaikingais eilėraštukais bei kelionių nuotraukomis papasakojo šventės metu susirinkusiems. O kaip miestelis atrodo dabar, kužiškiai galėjo išvysti apžiūrėdami  Kužių miestelio maketą, kurį sukūrė  kruopštūs, kūrybingi, išradingi „Boružiukų“ grupės vaikučių  tėveliai.

 Daug gražių Lietuvos  poetų žodžių skambėjo šventėje, tačiau kužiškiui brangius ir mielus žodžius, posmus apie savo gimtąjį miestelį skaitė ir  patys kužiškiai. Bibliotekininkės N. Viktoravičienės iniciatyva šventėje dalyvavo ir  savo eiles skaitė iš Kužių kilę ar Kužiuose gyvenantys poetai:  Eugenija Jašinskienė, Vytautas  Atkočiūnas, Rita Bielskienė, Regina Slabienė su savo anūke. O jau anapilin išėjusios poetės Jolantos Anglickaitės –Šleževičienės kūrybą gražiomis dainomis pristatė Šiaulių rajono kultūros centro Verbūnų filialo romansų atlikėjų grupė „Retro“, vadovaujama Onos Baranauskienės.

Kad  Kužių miestelio  šventės linksmos ir smagios, žino ir mažas, ir senas. Šventės metu tai ir įrodė Kužių „Armonikieriai“, vadovaujami Ritos Bielskienės. Jie puikia nuotaika, gyvybingumu pasidalino su visais šventės dalyviais.

Pabaigoje , diriguojant muzikos bendraautoriui J. Barkauskui, visa salė sudainavo „Kužių dainą“, Drąsiai ir iškilmingai, tvirtai susikibę dainavo vaikai – naujoji Kužių karta, jiems pritarė tėveliai, išgyventa ir patyrimų kupina daina  skambėjo senolių lūpomis.

Mes negimstame tautiški ir pilietiški, o kad gerbtume ir didžiuotumės savo gimtuoju kraštu, pirmiausia reikia jį pažinti, perimti tėvų, senelių tautinę kultūrą. Šventės metu užsimezgęs kartų dialogas, manau, tebus tvirtu pamatu  pagarbos etninei kultūrai, tautinių tradicijų puoselėjime.